Erik Janssen (1966) begon zijn muzikale loopbaan op 8-jarige leeftijd bij de Hoogovens Harmonie in Beverwijk. Op de lokale muziekschool kreeg hij trompet lessen van Andre Kok. Hij speelde in alle orkesten die er destijds waren, zoals het mars orkest, opleidingsorkest, bigband en A orkest. Hij studeerde vanaf 1983 de hoofdvakken trompet bij (Jan Schut, Dick Jonker en Peter Masseurs) en directie (bij Jan Schaap en Danny Oosterman) in Alkmaar en Amsterdam. Ook volgde hij diverse cursussen in binnen en buitenland. Janssen is een veelzijdig en veelgevraagd musicus, dirigeerde onder andere musicals, (jeugd)symfonieorkesten, harmonie- en fanfareorkesten en professionele ensembles.

Als trompettist speelde Erik in het Nationaal Jeugdorkest, Nederlands Studenten orkest, het Nederlands Studentenkamerorkest, het Nederlands Filharmonisch orkest en vele andere orkesten en ensembles.

Erik is zeer succesvol als dirigent van amateurorkesten en werkt graag zowel jeugd als professionals. Erik dirigeerde diverse jeugdorkesten zoals de Europese jeugdbrassband, de Zwitserse nationale jeugdbrassband, diverse jeugdorkesten in Portugal, België en Zweden.

Momenteel is Erik naast zijn dirigeer werkzaamheden ook beleidsmatig bezig als directeur van de FEMU. In de periode 1992-2017 werkte hij bij muziekuitgeverij Molenaar Edition in Wormerveer onder andere als artistiek directeur.

Janssen dirigeerde in de periode 2006-2016 het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee, een professioneel fanfare orkest van defensie bestaande uit 55 musici.

Naast het Tata Steel Symfonisch blaasorkest is Erik momenteel dirigent van de Koninklijke Harmoniekapel Delft en het Noord Nederlands Jeugdorkest.

In de periode 2016-2018 was Erik professional conductor van de Carlton Main Frickley Colliery Band uit Yorkshire, en wegens grote drukte is die samenwerking veranderd naar Associate conductor. Momenteel is Erik jaarlijks gastdirigent in Noorwegen bij Rong Brass en in Schotland bij The Dalmellington Brassband.

Erik is een veelgevraagd gastdirigent. Zo dirigeerde hij diverse malen tijdens de Engelse Brassband kampioenschappen in de Royal Albert Hall in Londen en op de Engelse open Brassband kampioenschappen in Birmingham als gastdirigent van de Schotse Exchange Communications Whitburn Brassband en the Carlton Main Frickley Colliery Band uit Yorkshire.

Erik was de eerste niet Engels dirigent die The Grand Shield Competition in Blackpool heeft gewonnen, en is 2x genomineerd als conductor of the year in Engeland op het platform Four Bars Rest ,en samen met Philip Harper aangewezen als dirigent van de 4BR band of the year 2016. https://www.4barsrest.com/articles/2016/1593.asp

Het dirigeren bracht Janssen in vele landen waaronder Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Finland, Canada, Engeland, België, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Noorwegen, Zweden, Finland, Italië, de Baltische staten, Portugal, Duitsland & Schotland.

Als jurylid heeft Erik Janssen op diverse concoursen en wedstrijden gejureerd, van jeugdfestivals tot de Europese brassbandkampioenschappen, de brassbandkampioenschappen in Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Frankrijk. Ook jureert hij veelvuldig jeugdfestivals.