Nieuwjaarswens van het orkest met: End of the Year Special!

Om het nieuwe jaar muzikaal in te luiden, presenteert het Tata Steel Symfonisch Blaasorkest, onder leiding van dirigent Erik Janssen, het sprankelende en feestelijke stuk: End of the Year Special, gecomponeerd door Andrew Pearce.

Dit stuk is geschreven voor de Franse televisiezender TF1, om de eindejaarsfestiviteiten muzikaal te omlijsten. Richt uw aandacht vooral op de belangrijke rol voor euphonium, melodische percussie en “sleigh bells”.

Het Tata Steel Orkest wenst u allen een muzikaal en gezond 2021! Wij hopen u dit jaar weer te mogen begroeten bij één van onze concerten.

Audio en video opnamen onder het Corona protocol:

De audio en video opnamen voor zowel “White Christmas” als “End of the Year Special”  zijn gemaakt in het Kennemer Theater op vrijdag 27 en zaterdag 28 november 2020. Het protocol van de KNMO is tijdens deze dagen strikt opgevolgd en er mochten op die twee dagen maximaal 30 personen in een ruimte aanwezig zijn. Het orkest is opgesplitst in 5 groepen van maximaal 17 personen. Alle stoelen voor de muzikanten zijn op de door de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) voorgeschreven afstand gezet. Andere maatregelen waren onder meer het verplicht dragen van een mondkapje in het theater totdat de muzikant op zijn/haar plaats zit zat, het schoonmaken tussen de wisselingen van de groepen, en een nieuw groep muzikanten mocht het theater pas is als de vorige groep het theater verlaten had.

Per groep is een aparte opname gemaakt en deze 5 opnamen zijn later tot één audio track gemonteerd. Om dit mogelijk te maken is gebruik gemaakt van een click track die de muzikanten te horen kregen via een hoofdtelefoon. Een click track is een reeks audiosignalen die worden gebruikt om geluidsopnamen te synchroniseren, soms voor synchronisatie met een bewegend beeld. Deze was nu nodig om ervoor te zorgen dat de 5 verschillende audio opnamen ‘over elkaar heen’ konden worden gelegd waardoor het lijkt of het gehele orkest samen speelt.

Het is een groot compliment voor Erik Janssen (dirigent), Lex van Diepen (audio registratie), Jeff van Schie (video registratie) en Kennemer Theater dat één orkest van 60 muzikanten te horen en te zien is.